• Zölden boldogabban
    2022. MÁJUS 16.

    Zölden boldogabban


    Természethez való kötődésünk

    A természethez, és a természethez való kötődésünk több száz, sőt több ezer évre nyúlik vissza. Nem véletlen, hogy az ember számos növényt honosított meg otthonába is. Mind amellett, hogy a különböző szobanövények zöld színükkel életet csempésznek az egyes helyiségekbe, más előnyös tulajdonságokkal is rendelkeznek. Különböző tanulmányok azt mutatták ki, hogy a beltéri növényeknek pihentető és stresszcsökkentő hatása lehet.

    Kenneth Freeman, az Ambius Egyetem igazgatója és az Ambius (a cég beltéri növénydíszeket tervez világszerte kereskedelmi létesítményeknek) nemzetközi technikai igazgatója szerint a NASA által készített tanulmány óta sok tanulmány bebizonyította a szobanövények jótékony hatását. ˝Azáltal, hogy növényeket helyezünk a munkahelyükre, az emberek boldogabbak, egészségesebbek és alkalmazkodóbbak. Bizonyítani tudjuk, hogy az emberek hatékonysága 17%-al növekszik, ha növények körül vannak˝ - állítja.

    Csodás növények, mint dekor elemek

    A növényekkel sokféleképp díszíthetjük lakásunkat. Egyrészt minden helyiségnek megvannak a megfelelő, hangulatilag oda illő növénycsoportjai, melyek az esetek többségében még szeretik is az ott uralkodó körülményeket. Például egy konyhát, étkező helyiséget díszíthetünk cserepes fűszernövényekkel, melyek amellett hogy jól mutatnak, még ételek fűszerezésére is alkalmasak zöldfűszerként.

    Egy fürdőszobában jól érzik magukat a páraigényes növények akár a könnyező pálma, vagy a Tillandsiák, melyek - igazi gyökerük nem lévén - természetes élőhelyükön is a párából táplálkoznak.

    A nappaliban is elhelyezhetünk egy-egy nagyobb növényt magányosan díszítő jelleggel, de itt akár egész növénysarkokat is kialakíthatunk. A napos helyeken sokféle növény jól érzi magát a pálmáktól kezdve a legismertebb szobanövényekig, melyek úgy váltak hosszú évek alatt szobanövényekké, hogy pont azok az igényeik, mint nekünk: hőmérsékletben, páratartalomban, fényben, így jól érzik magukat lakásunkban. A fűtetlen előszobában pedig a téli nyugalmi időszakukat töltő kaktuszok érzik jól magukat.

    Növények a különböző lakberendezési stílusokban

    Skandináv stílusnál jellemző a fenyőbútor. Ehhez jól mennek a tagolt, mintázott és az apróbb levélzetű, valamint a színes virágukkal díszítő növények. Pl. szobafenyő, szarvasagancspáfrány, Diffenbachia, szobai futóka, cserjés begónia, ciklámen.

    Mediterrán stílus: Bútorai egyszerűek, általában fából készülnek vagy fonottak. A függönyök világosak, a padló terrakotta vagy márvány, a falak pasztellszínűek, a lámpák illetve a kiegészítők kovácsoltvasból készülnek. Növényeink nagy része a mediterrán vidékekről származik, tehát minden mediterrán eredetű szobanövény elhelyezhető ilyen környezetben. Pl. datolyapálma, kókuszpálma, Sanseveria, Croton, Leander, Aloé, a citromfélék.

    Vidéki stílushoz: dús virágzatú, kertben is növő növényeket válasszunk, bútoraink is romantikus, nosztalgikus hangulatúak. Pl: szobapáfrány, fokföldi ibolya, karácsonyi kaktusz, begónia, aszparágusz, hibiszkusz, díszcsalán, stb.

    High-tech stílushoz: ennél a stílusnál a színek és a fémes csillogás játszanak szerepet, ezért matt, semleges szürkés levelű, illetve a fehér vagy épp az élénkvörös virágú növényeket válasszuk. Pl: flamingóvirág, amarillisz, Campanula, vitorlavirág, Tyllandsia, szarvasagancspáfrány, liliom, stb.

    Minimalista stílushoz: igénytelen, semleges megjelenésű növények valók a szintén minimális berendezéshez. Pl: pletykafélék, sivatagi kaktuszok, gyertyavirág, szobai futóka, stb.