• A tökéletes konyha-ergonómia az apró részleteknél kezdődik…
  2022. ÁPRILIS 12.

  A tökéletes konyha-ergonómia az apró részleteknél kezdődik…

  A jól megtervezett konyhabútor mit sem ér, ha a benne elrendezett, beépített tárgyak elrendezése nem funkcionális, nem illeszkedik életstílusunkhoz. Ma már alapvető elvárás egy napi használati eszköztől a szép design, a praktikum, és hozzá az igény szerinti variálhatóság megléte. Ha szemügyre vesszük a ZEGE konyha kollekciójának termékeit, éppen ezt tapasztaljuk: a gyönyörű, díjnyertes dizájn mellett még valami szembe ötlik…

  Ez pedig nem más, mint az a magas fokú ergonómiai tervezettség, és hozzá azok az egyedi igényeinkhez illeszkedő lehetőségek, melyek minden ideális konyha alapfeltételei!  

  Intelligens megoldások, még több, még magasabb szintű funkcionalitás jellemzi már a legújabb Konyha kollekciót. Mit érdemes tudnunk minderről? Egyáltalán: milyen a jó mosogató-ergonómia? – kérdeztük Varga Erikát, az Innovatív Beltér Design ügyvezetőjét.

  A ZEGE a konyhában minden fázisnál szerepet kap: ugyanis egy jó mosogatótól ma már elvárt, hogy épp úgy férünk el benne, ahogyan azt személyes életvitelünk igényei megkívánják… vagy hogy anyaga antibakteriális… Ugyanis egy jó mosogató már az ételek előkészítésénél vagy egy egyszerű gyümölcsmosásnál is fontos szerepet kap.

  Vitathatatlan főszerepét azonban az étkezés befejeztével, a mosogatás során tölti be - még akkor is, ha rendelkezünk mosogatógéppel.

  Hiszen bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan kényes kerámiaedénye, vagy féltett, festett mázas bögréje, kényes, kedvenc kése, féltett kristályüveg terméke - amit mosogatógépben köztudottan nem szabad elmosni. Ahogyan egy kisebb, gyors reggeli vagy kávézás után sem éppen gazdaságos egyből a nagy vízfogyasztású gépet elindítani. Vagyis, egy jó mosogató minden háztartásban alapvető szükséglet. Ezt jól tudja minden háziasszony, és minden építkező, lakásfelújító.

  Ám azt, hogy hányféle forma, egyedi kialakítás, kisebb vagy nagyobb méret, mélyebb vagy éppen sekélyebb kialakítás létezhet egy mosogatónál, illetve milyen egy jól kialakított, ergonomikus mosogató, és kihez mi illik – ezt már csak a nagyok tudják – ahogyan azt is, hogyan készítsenek olyan, többféle igényhez és családmodellhez illő mosogató kollekciót, melyek valamennyiünk életstílusához, méreteihez és elvárásaihoz pontosan hozzáilleszthető.

  Számos család, rengeteg kollekció, egyedibbnél egyedibb dizájn megoldások jellemzik a ZEGE mosogató termékeket. Hogyan tudnád mindezeken összefoglalni, illetve keretbe helyezni röviden az olvasóknak?

  A ZEGE konyha kollekciónál azonnal szembeötlő ergonómiai tervezettség ráadásul többféle igényt, ízlést elégit ki, hiszen számtalan egyedi családból és modellből válogathatunk itt is.

  Nézzük elsőként a színeket:

  Hiszen nálunk egész pontosan 12 színárnyalatban készülnek el a különböző formákat felölelő családok, melyből 6 alapszín, és 6 exkluzív szín közül választhat a kedves megrendelő.

  Alapszínnek számít, például a minimál konyhákban rendkívül keresett hófehér vagy fekete, de a homokszín, a sötétbarna, vagy a szép, betonhatású szürke árnyalata is.

  Milyen különleges árnyalatokat találhatunk az exkluzív színválasztékotokban?

  Mindenekelőtt fontosnak tartanám megemlíteni, hogy az exkluzív színeink is felár nélkül rendelhetők! Aki ezek mellett teszi le a voksát, az választhat gyönyörű étcsokoládé, ekrü, alabástrom fehér, mogyoró, fémes metál, és metálfényű fekete árnyalatokból is.

  Ezeket mind a minimál, a loft, de ugyanúgy a klasszikus, vagy egy ízlésesen otthonos, természetes, meleg hatású konyhai stílusba be tudjuk illeszteni.

  Formákat illetően is tudtok stílusokra és életstílusokra bontva kategorizálni. Tudnál mutatni néhány konkrét, kiemelt példát?

  Sokan keresik mostanában a retro konyhákat, a retro megoldású tereket. Számukra például a Rubid pultra ültethető mosogatókat ajánlanám. A RUBID egy kiváló választás azok számára, akik szeretik a retro konyhai megoldásokat, miközben mégis dekoratív és barátságos formákat látnának szívesen maguk körül.

  A modern, letisztult terek kedvelőinek pedig számtalan megoldásunk van. A beépíthető, alulról szerelhető FADO mosogatókat például azokba a belső terekbe ajánljuk, ahol annyira letisztult dizájnt követ a konyha, hogy egy normál, átlagos mosogató bezavarna a látványba. A klasszikus, szabályos formájú mosogató medencék különösen diszkrét eleganciával, szinte láthatatlan módon simulnak bele a térbe, akár egy szép konyhasziget pultjába is.

  Szépségük pedig cseppet sem megy a praktikum rovására: kifejezetten mélyen ülő tálcájuk sok edényt elrejt egy-egy nagyobb összejövetel során is, és mélysége, tágassága miatt kifejezetten kényelmes a mosogatás szempontjából.

  Ha azonban még ennél is nagyobb térre vágyunk a mosogatást, illetve a mosogatni valót illetően, akkor választhatjuk a rendívül tágas, dupla medencés OLWIN modellt is, melyet a gyártó csak úgy hív: „A nagycsalád mosogatója”.

  Kifejezetten nagyméretű, dupla – mégis egy légterű űrtartalmának köszönhetően egy nagy családi ebéd után is kényelmes, miközben a belső terek egyhangúságát is gyönyörűen megtöri.

  És a kis terű konyhákba, az egyszemélyes szingli otthonokba milyen mosogatót válasszunk?

  Praktikus nagyon a kisméretű konyhákba a kör alakú mosogató, melyet a kör teljességre utaló szimbóluma mellett örök és kifinomult design jellemez – miközben könnyűszerrel elfér egy kisebb, keskenyebb pulton is. Ilyen például a TANAT, a KOVA, vagy a VASK modellünk.

  Aki szereti a kerek formákat, azonban már egy kicsivel nagyobb, csepegtetős, kétmedencés mosogatóra vágyik, számukra a rendkívül praktikus DURO családot ajánlanám, hiszen ezek méretbeli és formabeli változatosságából adódóan minden konyhai mérethez és kialakításhoz remekül illeszkednek – de ilyen a kellemes, harmonikus kialakítású TOSCA vagy OTAGO modellünk is.

  Ergonómiai szempontból valamennyi ZEGE mosogató ideális megoldás valóban. Van-e mégis valami olyan egyedi, különleges terméketek, amit a felhasználhatóság sokoldalúsága, a termék személyre szabhatósága miatt emelnél ki leginkább?

  Számos termékünk van, és szinte minden igényre, elképzelésre tudunk több megoldást is mutatni, legyen az éppen kicsi, látványos design modell, vagy nagyobb méretű, családi, mélyebb tálcás… a beépítés módja szerint is lehet sarokba vagy akár pultra építhető, de még a víz különböző lefolyási irányával is eljátszottak bizonyos esetekben a tervezők…

  A LAVER mosogató formavilága és kifejezetten stabil megjelenése remekül alkalmazkodik a klasszikus és a kortárs stílusú konyhákhoz is. A termék 3 féle méretben (50X50X19,5 illetve 78X50X19,5 vagy pedig 88X50X19,5 cm) is választható.

  Az egészen kicsi, egymedencés változatot a helytakarékos, kis konyhákba, kisebb étkezési megoldásokhoz ajánljuk, míg a nagyobb méreteknek már van többrekeszes csepegtető, előkészítő tálcája is, sőt és igény esetén lecsöpögő ráccsal is kérhetjük.

  Hasonló termékünk még a BARIO termékcsalád is, mely még több modellt, még változatosabb kialakítású modelleket foglal magába. Itt már 6 féle méret, tálca-elrendezés közül választhatunk, melyek mind-mind egyszerűbbé, könnyebbé tehetik a konyhai munkálatainkat – így a funkcionalitás és az ergonomikus használat kiemelten igaz a BARIO mindennapos használatra szánt, klasszikus és igen népszerű modelljeire.

  Illetve nem lehet nem megemlíteni itt az IVO és az AKO családokat sem, ahol a gyártó már nem csak a mérettel és a tálca elrendezéssel, hanem már a szerelési móddal és lehetőségekkel is variál. Az AKO termékeknél például eldönthetjük, hogy egyetlen nagyobb mosogatót szeretnénk-e csepegtetővel vagy extra hellyel, vagy egy újabb medencével?

  Vagyis, itt saját felhasználói igényünk alapján dönthetünk, mi lenne a legoptimálisabb nekünk…

  Az IVO mosogatók esetében a szerelést illetően máris két lehetőség tárul elénk: a pultra ültethető, illetve a síkban történő szerelési mód.

  A letisztult formával, finom vonalakkal rendelkező modell leginkább nemes egyszerűségével hódít, miközben szuperkényelmes is: nagy, tágas mosogatómedencéje, és csepegtetője maximalizálja a mosogató helyét és kényelmét.

  Intelligens megoldások, még több funkcionalitás, és nem utolsó sorban magas minőség. Ez utóbbit nyilván az alapanyag fémjelzi leginkább. Mit tudhatunk meg a termékek anyagáról, miből készülnek a ZEGE mosogatók?

  A céget már olvasóink nagy része jól ismeri a fürdőszoba világából: egy-egy álomszép térben álló kádat, mosdót, vagy különleges, egyedi dizájnmosdót biztosan láttunk már a kínálatukból, és talán ismerősen cseng számunkra a speciális, ultra-higiénikus öntöttmárvány anyag, és annak gyártási technológiája is.

  Ez nem véletlen, hiszen egy ismert, jó nevű, többszörös díjnyertes gyártóról van szó, akik közel 30 esztendős múltjukkal igazán nagyot alkottak és tettek le az asztalra a fürdőszoba termékek világában, az öntöttmárvány mosdók illetve kádak, szaniterek anyagának, anyaggyártásának innovációja során. Természetesen a ZEGE mosogatóinál is komoly múlt, és egy magas színvonalú gyártói szabadalom alapján készült higiénikus, magas minőségű anyag jelenti az egyes termékek alapjait. Az eltelt évtizedek alatt a gyár szakemberei számos olyan gyártástechnológiát és anyagösszetételt dolgoztak ki, melyek eredményeképpen most exkluzív minőségű, és számos kedvező, kortárs igényekhez illeszkedő tulajdonságokkal rendelkező terméket tudnak kínálni a vásárlók számára. A kényelmes, mindennapos konyhai használat az ergonómián túl, a higiéniában illetve a könnyű tisztíthatóságban éppúgy megmutatkozik.

  A kifejlesztett Magranit szabadalmaztatott anyagösszetétel gondoskodik többek közt arról is, hogy a szinte pórusmentes felületen semmilyen szennyeződés ne tudjon megtapadni, így valóban higiénikusak a belőle készült mosogatók és csepegtető tálcák.

  A ZEGE konyhai mosogatókat egy olyan speciális technológia szerint gyártják, mely lehetővé teszi, hogy gránitot vagy quartzitot keverjenek össze szintetikus gyantával és egyéb, további összetevőkkel. Ez az anyag a gyár által szabadalmaztatott Magranit anyag - melynek egyik legfőbb tulajdonsága az egységes szerkezet és a különleges tartósság.

  Ezek azok a tulajdonságai, melyek miatt a ZEGE mosogatók világhírűek!

  Mindezen túl, ráadásként valamennyi mosogatót egy ún. Bio Cote® bevonattal láttak el, ezáltal még tovább növelve a mikrobiológiai biztonságot.

  Így akár halat, akár nyers húst, vagy bármilyen más, kényes illatú vagy állagú ételt is készítsünk elő a mosogató pulton, az nem fogja átvenni annak sem illatát – miközben a mosogatónk erős, hő – és ütésálló, szinte törhetetlen anyaga hosszútávon elégedettséget szül, és valóban valamennyi igényünket maradéktalanul kielégíti.

  Mindig nagyon érdekes az út, az ötlettől a termékig – hogy a gyár végül biztosra menjen a kifogástalan, professzionális végeredményt illetően. Hogyan tesztelik mosogatóikat a gyárban a készítők, és milyen teszteken haladnak végig a ZEGE mosogatók, hogy azok - a gyártó ígéretéhez hűen - valóban kemények, ütésállók legyenek, illetve a vegyi anyagokkal, foltokkal és a gyors hőmérséklet-változással szemben is strapabíróakká váljanak?

  A gyárban valóban a legmagasabb kritériumoknak megfelelő, tesztsorozaton visznek végig minden egyes terméket, mielőtt az az üzletek polcaira kerül. Az ütésállósági teszten vizsgálják, hogy az anyag mennyire tartós, ütésálló, de ezen kívül van még anyag-keménységi és súrlódás-ellenállást mérő teszt is.

  Jó hír számunkra, hogy a foltoknak, vegyi anyagoknak is ellenálló termékeket egy külön erre specializált, vegyi anyag – illetve folt-ellenállás tesztnek is alávetik, hogy biztosan meggyőződhessenek eme tulajdonságaikról, ahogyan tesztelik még a hőmérséklet-változásának való ellenállás, illetve az áramlás kapacitási tulajdonságokat is. Ez utóbbi a víz gyors lefolyását, a folyadékok megfelelő áramlási irányát és sebességét befolyásolja.

  Ilyen precízen bevizsgált termékek mellett biztosra vehetjük, hogy a ZEGE a konyhában is megállja a helyét, és nem csak szép, ízléses, de hosszútávon minőségi, személyes igényeinkre szabott funkcionális megoldásokat nyújt számunkra.