• Extra tippek parafa padló burkolásához
    2022. MÁJUS 16.

    Extra tippek parafa padló burkolásához

    Milyen paramétereknek kell megfelelnie az aljzatnak, amikor parafa padlót burkolunk?

    edvesség

    Burkoláskor a felületnek teljesen száraznak kell lennie (Cementesztrich esetében maximum 2% nedvességtartalom lehetséges. Kalcium szulfát esztrich esetében ez az érték 0,5%-nál nem lehet magasabb), ellenkező esetben a laminált padló deformálódhat. Ellenőrizze az aljzat nedvességét! Ragasszunk néhány 50x50 cm-es fólia négyzetet légmentesen a beton különböző pontjaira, széles ragasztószalaggal. Várjunk kb. 72 órát, majd hajtsuk fel a fóliákat. Ha a fóliák szárazak maradtak, akkor már lehet parkettázni, ha páracseppek vannak a fólián, még nem megfelelően száraz az aljzat. A másik lehetőség, ami a legnagyobb biztonságot adja a CM (calcium-karbid)-módszerrel végzett mérés. Ezzel az eszközzel történő mérésre, bízzon meg erre szakosodott szakembert. A mérés eredményétől függetlenül, minden úsztatott eljárással burkolat parafa padló alá helyezzünk párafékező fóliát! A parafa padlóknál nem kell alátétlemezt (XPS) alkalmazni, mivel az alsó parafa réteg maga adja a stabilitást.

    Hőmérséklet

    Burkoláskor a helyiség hőmérsékletének el kell érnie a minimum 18 °C-ot, valamint a padló és az aljzat közötti hőmérséklet különbség nem haladhatja meg a +/- 3 °C-ot. Ideális relatív páratartalom.: a 40-70% közti tartomány.

    Felület

    Az aljzatnak tisztának, pormentesnek, és tökéletesen szilárd felületűnek kell lennie a burkolást megelőzően. A padló tökéletes felfekvéséhez, gyakorlatilag tökéletesen sík aljzatra van szükség. A padlóban lévő egyenetlenségek, maximum 2mm / m lehet. Ennél nagyobb eltérés esetén mindenképp ajánlott az aljzatkiegyenlítő használata.

    Padlófűtés

    Mindkét gyártó parafa padlója kompatibilis padlófűtésre. Hőveszteség nem lesz, a felmelegedés ugyan lassabban történik meg, de mivel maga a felület kellemes, meleg hatású, ezért nem fogjuk érezni a hiányát a gyors felmelegedésnek. A fűtött padlószerkezet felületi hőmérséklete nem haladhatja meg a 28°C-ot.

    Milyen irányba fektessük a parafa padlót?

    Ideális a fő fényforrás beesési irányával párhuzamosan burkolni a helyiséget. Esztétikai szempontok figyelembevételével haladhat balról jobbra vagy jobbról balra. Fény hatására a panelek csatlakozásának körvonalai némileg láthatóak. Keresztirányú fény esetén a panelek találkozásai még jobban látszódhatnak, mint a hossz irányból érkező fényben, mert a panelek formája miatt, hosszirányban kevesebb csatlakozási felület van, mint kereszt irányban. Érdemes tanulmányozni a helység alaprajzát, kijelölni az esztétikai középpontot, egyedi mintáknál ügyeljen az illesztési pontokra. Ügyelni kell arra is, hogy a vágás miatt a burkolandó felület kiosztása is ideális legyen. 

    Mennyi alapanyagot célszerű rendelni, mennyit kell ráhagyni vágási veszteség miatt?

    - Parafa padló esetében a burkolandó felület + 5-10% töblettel számoljunk.

    - Párafékező fóliánál, burkolandó felület + 5%, mivel átfedésbe kell fektetni

    - Szegélyléc: folyóméter + 10%

    - Szegélyléc rögzítő klipsz: max. 0,5 folyóméterenként 1db

    - Szegélyléc sarok, toldó, végzáró csomag: igény szerint

    - Tömítő, ragasztó, szilikon: igény szerint