• Hasznos infók lépcsőburkolatokról!
    2022. MÁJUS 16.

    Hasznos infók lépcsőburkolatokról!

    Általánosságban a lépcsőburkolatokról

     lépcsőelemek fából, laminált padlóból, (aminek HDF az alapja) illetve dizájn padlókból készülnek. Ezen felül lépcsőburkolatot ki lehet alakítani LVT, vagy másnéven vinyl burkolatból is, de ez utóbbiból nem áll rendelkezésre gyári elem. A padlóval megegyező lépcsőburkolat kombinációval harmonikus, meghatározott, és elegáns egységet hozhat létre. Rendelkezésre állnak előregyártott lépcsőfokok, de az egyedi méretre szabás lehetősége is adott. A lépcsőlezáró oldallécekkel csak még impozánsabbá teheti lakótere megjelenését. 

    A lépcsőelemeket elhelyezhetjük két párhuzamos fallal ellátott lépcsőnél is, de némelyiket a lebegő megoldással kialakított lépcsők esetében is alkalmazhatjuk. Első lépésként a lépcsőfeljáró típusát kell meghatározni, ezt követően döntsünk a legjobb megoldás mellett. Az mindegyik típusról elmondható, hogy úsztatott technikával nem burkolható, minden esetben ragasztani kell.

    Mivel a lépcső nagy valószínűséggel rendszeres használatban van, nagy terhelésnek kitéve, nagyon fontos, hogy időtálló, strapabíró terméket válasszunk. Az elhasználódott, kopott vagy éppen az új kialakítású lépcsőfeljáróhoz ideális megoldást nyújtanak termékeink.

    A burkolás megkezdése előtt a lépcső elemeket is akklimatizálni kell, csakúgy, mint a alap lapjaikat. A becsomagolt lapokat legalább 48 óráig a burkolni kívánt helyiségben kell tárolni! Ajánlott kötésbe rakni, egymástól 50 cm távolságra. A helyiség hőmérsékletének el kell érnie a minimum 18 °C-ot, valamint a laminált padló és az aljzat közötti hőmérséklet különbség nem haladhatja meg a +/- 3 °C-ot. Ideális relatív páratartalom: 40-70% közti tartomány. Az aljzatnak tisztának, por mentesnek, és tökéletesen szilárd felületűnek kell lennie a burkolást megelőzően.

     FONTOS: Az általunk forgalmazott lépcsőelemek kizárólag beltérben alkalmazhatóak.

    A lépcsőburkolatok szerkezeti felépítése és fajtái

    A HARO gyár termékei közül több alternatívát tudunk ajánlani. A faparketta lépcsőelemet tudjuk fix, a gyártó által megadott méretben rendelni, de egyedi igények alapján a méretre igazítás lehetőségét is biztosítják.

    Lépcsőlap és homloklap

    A lépcsőlaphoz és a homloklaphoz kérésre megfelelő hosszúságúra és gérbe vágjuk a parkettát. Adott esetben azt javasoljuk, hogy a lépcsőlapokat és a homloklapokat érdemes hosszabra, és a helyszínen vágja őket a megfelelő méretűre. A parkettaszál szélessége változatlan marad. Ezeket Önnek kell a lépcsőlap és a homloklap szélességének megfelelően levágnia. (Kérjük vegye figyelembe, hogy egy parkettaszál többnyire nem elegendő a teljes lépcsőlaphoz!)

    Lépcsőélvédő kétoldali csatlakozással

    A lépcsőélvédőt a lépcsőlappal és a homloklappal azonos hosszúságban szállítjuk. Természetesen a lépcsőélvédőnél is megadhatja, hogy melyik oldalon szeretne gérvágást.

    Oldalsó burkolat (oldallap - magassága 7,5 cm)

    Az oldallapot a parkettaszál teljes hosszában háromoldalú gérvágással szállítjuk. Az oldallapokat a helyszínen kell egyedileg a kívánt méretre vágni. 

    Laminált padló lépcsőelemek

    A HARO laminált lépcső elemei a TRITTY 100, és a TRITTY 200 Aqua család színeiben, méreteiben érhető el. Ide tartozik a Standard, Loft, Campus, Gran Via méretek. 60 x 60 mm-es verzióban, fém, csúszásgátló elemmel ellátva. A laminált padló járófelületi és homlok profil részét a fenti profilok esetében a megadott laminált padlókból kell kialakítani. Igény esetén a méretre igazítást is kérheti, de burkolás közben is könnyedén méretre igazíthatja.

    Design padló lépcső elemek

    A HARO által gyártott DISANO termékcsalád kínálatában is elérhetőek a lépcsőburkolás elemei. A DISANO CLASSIC Aqua család 60x60 mm-es profilból gyártja a kiváló minőségű, vízálló, és különösen strapabíró elemeket, melynek gyári hosszúsága 200 cm, és természetesen fém, csúszásgátló elemmel ellátva. Mivel a DISANO termékcsalád alaplapjai rendkívül széleskörűen felhasználhatóak, így ennél a termékcsaládnál sem kérdés az, hogy egyazon termékből megoldhatja akár az öszszes helyiség burkolását, kompromisszumok nélkül.

    A DESIGNFLOORING vinyl padló gyártó nem gyárt kimondottan lépcsőelemet, de az anyag tulajdonságaiból adódóan könnyedén felhasználhatjuk a terméket lépcső burkolására is, élvédő beépítésével. Egy kis ízelítő az élvédő formákból, melyek több színben elérhetőek, pl. arany, ezüst, titán, bronz. A ragasztós vinyl előnye, hogy akár íves felületeket, így akár lépcsőt is burkolhatunk vele. Sokoldalú felhasználhatósága miatt előszeretettel ajánljuk bármilyen beltéri helyiség burkolására, akár közületi térben is!