• Miből is legyen a kád?
    2022. ÁPRILIS 12.

    Miből is legyen a kád?

    Kortárs kádak népszerű alapanyagai: öntöttmárvány kontra akril Manapság, ha az ember fürdőszobai szaniter, illetve kádválasztás előtt áll, számos dilemmába ütközik az elképesztő választék láttán. Kádat választhatunk forma, stílus, méret szerint is, de talán mégis a kád anyaga az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza majd nem csupán a kádunk élettartamát, de kényelmi tulajdonságait is.  

    Korábban az akril és a lemezkádak mellett kellett döntenünk, mára azonban már számos más anyagtípus is a rendelkezésünkre áll a választáshoz.

    A lemezkád illetve zománcozott kád – mely még mind a mai napig is nagyon sok fürdőszobában megtalálható – nagy előnye a kedvező, mondhatni olcsó ár, és a környezettudatosság, hiszen ez anyag akár többször is újra felhasználható. A zománc – melyet a gyártás során ráégetnek a lemezre – adja meg majd a kádunk színét, és ez védi magát az acéllemezt. Kopással, karcolással szemben ugyan ellenálló, ám a vegyszerekkel vigyázni kell, mert azok könnyen megmarhatják a kádunk felszínét, és mattá, sérültté tehetik a zománcréteget.

    Azonban ezek a kádak hidegek, amikor beleülünk. Noha a fém jó hőelvezető, így a kád gyorsan fel tud melegedni a beáramló meleg víz hatására, viszont ami még nagy hátránya ezeknek a típusú kádaknak a mai dizájn-érzékeny korban, hogy mivel a lemez,mint anyag nagyon kötött, nem formázható – így a lemezkádunk egyszerű, egyenes kád lesz, aminél adott egyfajta alap dizájn, és be kell érjük ennyivel.

    Az akril egy speciális, hőre lágyuló anyag, ami már jól formázható, és könnyű, ezáltal könnyen szállítható is – ami mindenképpen nagy előnyként szól mellette.

    Ha az akril kád mellett döntünk, az már lényegesen jobb hőérzetet is ad: hiszen ezeknek az anyaga, az akril nehezebben tud kihűlni, tovább meleg marad benne tehát a fürdővizünk, ám az akrilnak is vannak negatív tulajdonságai.

    Kezdetben sokan azért ódzkodtak tőle, mondván, hogy ez egy „gagyi műanyag”.

    Sajnos, valóban: az akrillal szemben leginkább abból adódnak a negatív visszajelzések és vélemények, hogy sok gyártónál megtalálhatók sajnos az úgynevezett ABS akrilból készült kádak, melyek egy olcsóbb, silányabb változatát képviselik az akrilnak. Ennél ugyanis a gyártási folyamat úgy néz ki, hogy egy műanyag alapra, hordozóra viszik fel mindössze néhány milliméteres rétegben magát az akril anyagot, s így a kád nem lesz elég merev, instabilan fog majd állni, és a minősége, tartóssága sem lesz az igazi, hiszen idővel a kád megrepedezhet, besárgulhat. Tehát, ha akril kádat vásárolunk, nagyon alaposan utána kell járni, milyen gyártótól, illetve milyen minőséget vásárolunk.

    A jó minőséget a „100 % szaniterakril" anyagból készült termékek képviselik. Ezeket már ténylegesen egy akril lemezből formázzák meg, és a még jobb minőség és tartósság érdekében egy üvegszállal is megerősítik. Viszont igazán stabil csak akkor lesz, ha a gyártó által ajánlott kádlábbal együtt használjuk.

    Sajnos azt, hogy melyik a valódi akril, és melyik az, melyet csak bevontak egy néhány milliméteres akril lemezzel – nagyon nehéz megállapítani, laikusként, hiszen a két kád első ránézésre teljesen egyformának látszik, és a csábító árral könnyen levehetnek bennünket a lábunkról, így nagyon fontos, hogy csakis megbízható gyártó termékei közül válogassunk.

    Ám szerencsére egyre inkább elterjedtek és ismertté váltak a korábban még csak alternatív megoldásként emlegetett öntöttmárvány, más néven műmárvány kádak.

    Mivel ezeket a termékeket öntik, így a valódi márvánnyal, és a kerámiával szemben jóval ellenállóbbak, anyagvastagságuk szintén erős - 2,5 cm-es, vagy akár még vastagabb – így nem igényel semmilyen további, plusz megerősítést, mint akár egy akril anyagból készült kád!

    Legnagyobb előnyük az öntöttmárványból készült szanitereknek és kádaknak is az öntésnek köszönhető, lágy anyagból adódó elképesztően kreatív lehetőség a dizájnnal szemben, hiszen szinte bármilyen forma kiönthető, megvalósítható ebből az anyagból, melynek szinte semmi sem szabhat határt – maximum a tervezők, dizájnerek képzelete…

    Eddigi hátrányát – nagy, nehéz súlyát – pedig a Marmorin rendkívüli innovációinak és egyedi fejlesztéseinek köszönhetően már szinte magunk mögött tudhatjuk, mióta megjelentek a LIGHTCAST anyagból készült kádak!

    Árban pedig nem drágább a legmagasabb minőségű lemez illetve akril kádakhoz képest, és ami a legnagyobb előnye, hogy nem sárgul, nem repedezik, kellemes, meleg hatása van, jó a hőelvezetése.

    Egy öntöttmárványból készült kád rendkívül exkluzív, akár a szögletes, akár a finom, ívelt, vagy az ovális változatok mellett döntsünk is…

    Lehet azonban egészen egyedi kádunk is öntöttmárvány anyagból, és ami a legjobb, hogy a Marmorin cég koncepcióban gondolkodik, így egységes, szép, elegáns fürdőszobaképet alakíthatunk ki öntött márvány kádunk és a hozzájuk mind anyagában, mind formavilágában mind pedig színében tökéletesen alkalmazkodó kádjainkkal…

    Az öntöttmárvány anyag pedig ma már színezhető, így akár teljesen egyedi, a RAL színskála valamennyi színében elérhető fürdőszoba berendezéseket is rendelhetünk, de az elegáns fekete, fekete-fehér kádakkal is tökéletes eleganciát varázsolhatunk egy gyönyörű fürdőszoba enteriőrbe…

    Aki pedig azon aggódik, hogy egy ilyen gyönyörű kád birtokában a guta megütné, ha annak bármilyen baja esne – akkor megnyugtathatjuk, hogy az öntöttmárvány anyag bizony javítható, akár házilag is!

    Egy speciális javítókészletet ad a gyártó a termékek mellé, mellyel, ha egy kisebb, sérülés, lepattanó, hiányzó darabka adna okot a bosszúságra, akkor akár azonnal, mi magunk is könnyedén felújíthatjuk kádunkat a javítópasztával, ecsetekkel, és a készlethez tartozó speciális csiszolóval és törlőruhával. Így aztán a kádunk olyan lesz, mintha csak új lenne – a hibának, sérülésnek nyoma lesz majd…

    Szívesen megtudna még többet az öntöttmárvány anyagról, és a MIRELCAST illetve a LIGHTCAST anyagból készült kádakról?

    Akkor forduljon bizalommal munkatársainkhoz, az IBD Magyarország szakértő csapatához, akik készséggel segítenek bármilyen felmerülő kérdésben!