•  Modern konyhák - a funkció és a látvány tükrében
    2022. ÁPRILIS 13.

    Modern konyhák - a funkció és a látvány tükrében

    Milyen egy jól működő, mai, modern és innovatív konyha? Azon túl, hogy szépen mutat egy beépített konyha, elvégre látványos és mutatós – mégis praktikus is, hiszen a beépítéssel mindennek meglesz a maga helye, kompakt megoldások és funkciók alakulhatnak ki.

    Egy nem oda illő mosogató azonban tönkre tudja tenni a látványt, de a praktikumot is. Dizájnos konyhabútorhoz válasszunk mutatós, formatervezett mosogatót, melyekből már a mérettel sem megalkudnunk – a látvány rovására – főleg, ha egy nagycsaládos konyha felszerelése a cél, de a minimál kedvelői is bőven találnak szép, letisztult, trendi darabokat…

    Annak, aki konyhafelújítás előtt, számos szempontot kell mérlegelnie: milyen elrendezésű legyen, milyen anyagból készüljön a konyhabútor, mi lenne a legideálisabb világítás, hogyan rendeződjenek az elemek?

    Ezeket persze, jobb tervezőre bízni, - vagy elmenni egy tematikus rendezvényre – például a mostanában évente, március elején a fővárosban megrendezésre kerülő, nagyszabású és igen látványos Konyhakiállításra, ahol számos hazai és külföldi gyártó remek kínálata vonul fel, a konyha- és étkező bútoroktól kezdve a márkás konyhagépeken át az apróbb, ám nem kevésbé hasznos kiegészítőkig, mindennapi konyhában használatos tárgyainkig.

    Mint amilyen például a mosogató – melynek beszerzését sajnos sokszor ugyan a legutolsó pillanatra hagyjuk, ami nagy kár, hiszen éppen a mosogató az, amit a napi konyhai tevékenységeink során a legtöbbször használunk.

    Még akkor is, ha egyébként beépített mosogatógéppel rendelkezünk – hiszen egy jó mosogató azon túl, hogy kényes edényeink elmosogatásához nélkülözhetetlen, bármikor elöblíthetjük a turmixgépet, poharat, melyet az imént használtunk, vagy egy a mosogatónk antibakteriális felületén előkészíthetjük, megmoshatjuk a húst, a zöldségeket…

    A jó mosogató tehát alapvető kelléke a modern konyháinknak is éppúgy – azonban mitől lesz igazán jó a mosogató? Hogyan válasszunk? Mik a legfontosabb szempontok?

    Ha nem tudja eldönteni, milyen mosogatótálcát is válasszon az új konyhába, vagy milyen medencét, hogy ne kelljen folyton a vízfoltokat törölgetni, és az előkészítés is higiénikus, biztonságos legyen – akkor érdemes tovább olvasnia…

    Amikor mosogatót, mosogatótálcát választunk – érdemes nem elkapkodni azt a legutolsó utáni pillanatban, amikor már elfogyott a felújításra szánt büdzsé, és végül már csak az olcsó ár marad, mint végső és egyetlen szempont…

    Hiszen, azon túl, hogy a mosogató segítségével edényeinket tisztára varázsolhatjuk, még számos praktikus, kényelmi illetve esztétikai szerepet is be kell töltenie.

    Egy jó mosogató mellett a mosogatás is egy pihentető, kellemes élménnyé válhat, miközben akár a munkafolyamatot is lerövidítheti, nem beszélve arról, hogy egy szép, mutatós darab akár még dekorációként is funkcionálhat a konyhában!

    Méreteit illetően az egészen kisméretű, 30-40 cm-es mosogatókon túl a közepes, 50-55 vagy az átlag 60-75 cm-es mosogató tálcák után nem ritkák ma már a 90-100 de akár 120 cm-es, kifejezetten széles, nagyméretű családi modellek sem!

    Amikor méretet keresünk és választunk, ügyelni kell majd arra is, hogy a pultot a csepegtetőtálca alatt is vágassuk ki, hiszen ez is bemélyed – ám ettől még ugyanúgy lehet teljes értékű szekrénynek használni azt a részt is, melybe pakolhatunk, beépíthetjük a mosogatógépet, vagy akár a konyhai szemetesünk is helyet kaphat itt, praktikusan a mosogató alatt.

    A konyhabútorok sem mindig egyenesek – hiszen egy nagyobb konyha készülhet L vagy U alakú bútor beépítéssel is, és a mosogatót sokszor a sarokba tervezik: erre is van már megoldás, a sarok mosogató, mint például a Marmorin Torro vagy éppen a Bario modellje – de természetesen a gyártó több modellje is kínál sarok típusokat.

    Egy ilyen sarokmosogatónál a hátsó sarokrészt is remekül kihasználhatjuk a mosogatás ideje alatti pakolásra, az ételek előkészítésére – praktikus, hiszen ez a hátsó kis sarok sosem lesz útba a főzésnél, ne fogunk innen leverni semmit…

    Aki sokat süt-főz, és nagycsaládban él, sok éhes szájat kell etetnie – annak nyilván nagyobb edényekre van szüksége, s így célszerű a nagyobb mosogató is. Igazán kényelmetlen, amikor a nagy sültes tepsink nem fér el csak félig beállítva a mosogatóba – majd ahhoz, hogy a másik oldalát is tisztára tudjuk mosni, forgatnunk kell.

    A Marmorin AKO mosogatójával ez nem lehet probléma – de az OLWIN modell pedig kifejezetten kényelmes lesz majd erre a célra, ahol akár még a legnagyobb tepsi is fektetve, kényelmesen beáztatható…

    Ráadásul, ezeket a mosogatókat több verzióban is választhatjuk: míg az első képen látható, tágas, egy nagy medencés modell – a maga 870X450X215 cm-es méreteivel a nagyobb lábasok, tepsik elmosásához ideális, addig egy másik verziónál a nagy medence két részre osztott. Egy tágas, még így is jelentős férőhely a mosogatnivalók, míg egy kisebb tálca a gyümölcsmosás, előkészítés, vagy akár az evőeszközök elmosásához. Ki mire használja…

    A mosogatók mérete mellett persze az is nagyon lényeges, hogy hol futnak a konyhában a vezetékek, hol helyezték el a nagyobb konyhai gépeket, pultot, az étkező asztalt. Tervezéskor ugyanis nem árt követni az előkészítés – főzés - tálalás majd végül a mosogatás logikai sorrendét, melyet a konyhai bútorokat tervezők csak úgy neveznek: az optimális munkaháromszög. Fontos, hogy ezek a helyes, a jó sorrendben kövessék egymást, hogy ne kelljen feleslegesen rohangálni, keresztül-kasul végezni az egyes fázisokat.

    A méret és elhelyezés után jön a következő kérdés: milyen legyen mosogatónk típusa? A klasszikus rozsdamentes mosogatótálcák népszerűsége leginkább a kedvező, mondhatni olcsó árukban rejlik – persze, ezek között is találunk azért borsosabb, rozsdamentes változatokat. Előnye még a hő- és karc állósága, azonban a tisztítás már egy kényesebb dolog: ahhoz, hogy egy ilyen mosogató szép legyen, szinte minden egyes alkalommal át kell törölni egy száraz ruhával, hogy ne tudjanak megtapadni a felületén a vízcseppek, ne képződjön rajta vízkő.

    Ám, amennyiben ehhez nincs kedvünk, vagy csak ridegnek érezzük az acél tálcákat – akkor nagyszerű választást ígér a gránit mosogatótálca. A Marmorin már több évtizede kínálja MAGRANIT anyagából, egyedülálló szabadalommal készített mosogatóit, melynek nagyon nagy előnye a dizájn és a sokféleség, sokszínűség mellett a tartósság, praktikusság is.

    A 12 színárnyalatban kapható Magranit anyagból kifejlesztett mosogatók közel 30 év tapasztalata és a legújabb innovációs fejlesztések révén kerültek forgalomba.

    A szabadalmaztatott összetétel ugyanakkor arról is gondoskodik, hogy a majdnem teljesen pórusmentes felületen ne tapadhasson meg semmilyen szennyeződés, így még a könnyű tisztítás és a higiénia kérdése is adott lehet számunkra ezzel a választással. Plénbe, hogy a gyárban már minden egyes hozzánk kerülő mosogatót elláttak egy bizonyos Bio Cote bevonattal, a mikrobiológiai tisztaság növelése érdekében.

    Ennek ellenére, mindez nem megy az esztétika, sem pedig az ergonómia rovására, sőt!

    A Marmorin konyhai termékeinek egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a magas szintű ergonómiai tervezettség, melynek köszönhetően igazán kellemes használatot, és egyedi lehetőségeket biztosít.

    A szép, látványos stílus, letisztult formavilág szintúgy szembeötlő, mint a mesés éjfekete, a legtisztább hófehér – és persze még számtalan csodaszép színárnyalat…

    Színek és dizájn? Szintén nagyon lényeges szempont, pláne, ha otthonunk amerikai konyhás, vagy egész egyszerűen csak szeretjük, ha a konyha dizájnjához illeszkedik minden apró részlet. A Marmorin kínálatában a klasszikus, a mediterrán, a skandináv, a rusztikus, de éppen úgy a modern, minimál stílus képviselői is meg fogják találni kedvenc modelljeiket.

    És még van egy nagyon lényeges szempont, ha mosogatót választunk: ez pedig nem más, mint a modell kialakítása, mely lehet egymedencés, többmedencés, különböző elosztások léteznek, ahogyan a formai kialakítások is nagyon változatosak: a kör, az ovális, a négyzet, a téglalap – ind mind nagyon előnyösek egy –egy adott konyhához, pult kialakításához.

    Sőt, ma már nagyon kiváló sarokmosogatókat is lehet kapni, sőt akár már L alakú változat is létezik – a Marmorin kínálatában is – mint például a DEBRA típus számos egyedi dizájnja között is megtalálunk ilyet…

    A Marmorin mosogatók kínálata tehát szinte végtelen, elképesztően változatos, melyből bizonyára mindenki meg fogja találni az éppen hozzá illő, személyre szabott változatot. Ha nem hiszi, tegyen egy próbát: látogasson el bemutatótermünkbe!